De leraar

testplaatje

Kies je leraar
De eerste keuze die je maakt bij aikido is meteen de belangrijkste: je leraar. Hij is van invloed op de manier waarop je aikido leert en beleeft. Hij kan je antwoorden geven op vragen, of hij zadelt je op met meer vragen. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk deze keuze is en door mij voor te stellen wil ik dit makkelijker maken.

Wie is de leraar?
Ik ben Eric Laschewski. In het dagelijks leven werk ik met veel plezier op een middelbare school. Meer dan tien jaar geleden ontstond mijn passie voor aikido. Mijn training begon in Amsterdam, maar mijn nieuwsgierigheid leidde mij al snel langs nationale en internationale meesters. Geen enkele van de leraren waarbij ik trainde, gaf mij de antwoorden die ik zocht. Daar kwam echter verandering in toen ik kennismaakte met het aikido van de Fransman Alain Peyrache. Zijn eenvoud en efficiëntie sprak mij aan en ik verliet mijn leraar in Amsterdam. Daarmee maakte ik mijn belangrijkste keuze: ik koos de leraar die bij mij paste en die mijn vragen kon beantwoorden.

En verder?
Ik leerde dat het belangrijk was om vragen te stellen en kritisch te zijn en een jaar na mijn ontmoeting met Alain Peyrache opende ik mijn eigen dojo in Amsterdam. Op deze manier ontwikkelde ik mijn eigen stijl van aikido, die ik nu doceer aan mijn leerlingen. De compromisloze en efficënte stijl van Alain zijn nog altijd zichtbaar in mijn eigen aikido.

Wat is Aikido?

testplaatje

Het Japanse woord aikido betekent letterlijk “de weg van het harmoniseren van energie”. Het is meer dan alleen een simpele vechtsport: je leert op een goede manier omgaan met je energie. Een gevolg daarvan is dat je in moeilijke situaties kunt ontspannen en scherp van geest kunt blijven. Bij aikido gaat het niet om agressie of competitie. De leerling leert om in zijn kracht te staan en die op een goede manier te gebruiken.

Aikido uitoefenen
Wanneer je aikido met iemand beoefent, is dit geen worsteling maar juist een dynamisch geheel. Om als aikidoka een aanval af te wenden, leer je de bewegingen van je tegenstander op te vangen en deze energie om te zetten in een worp of klem. Je leidt de opgevangen energie met een ronde, soepele beweging in een baan om je heen en vervolgens neutraliseer je de aanval.

Waarom is aikido iets voor mij?
Het beoefenen van aikido draait niet om fysieke kracht. Daarom is deze verdedigingskunst zonder gevaar en voor iedereen toegankelijk. Jong of oud, het maakt niet uit op welke leeftijd je begint met aikido. Naast het feit dat het een leuke bezigheid is, heeft aikido nog meer voordelen. Ten eerste leer je natuurlijk om jezelf te verdedigen. Een gevolg hiervan is dat lichaam en geest steeds meer met elkaar in balans komen. Hierdoor zul je je na verloop van tijd makkelijker kunnen ontspannen.

Traditioneel Aikido

testplaatje

Echt aikido
Het aanbod van vecht- en verdedigingssporten is tegenwoordig groot. Ook binnen aikido zelf kan men tussen vele verschillende stijlen kiezen. Aikidoschool Tenchi Ryu is echter niet op zoek gegaan naar moderne varianten. Wij bieden aikido aan zoals dit traditioneel in de dojo’s werd doorgegeven. Traditioneel aikido heeft geen onnodige toevoegingen nodig; alles wat het je kan bieden, zit al in zijn pure vorm.

Waarom traditioneel aikido?
Het verschil zit hem in de benadering van deze Japanse verdedigingskunst. Er zijn veel sportscholen die aikido aan westerse regels onderwerpen door het invoeren van testen en examens. Het nadeel hiervan is dat elke aikidoka aan dezelfde criteria moet voldoen om de examens te halen. Op deze manier wordt aikido iedereen op exact dezelfde wijze opgedrongen.

Wij onderkennen juist het unieke in iedere leerling. Iedereen is anders en daarom is het belangrijk om te beseffen dat niet iedereen dezelfde doelen moet behalen. Traditioneel aikido draait om jouw eigen ontwikkeling binnen deze verdedigingsstijl.

Alain Peyrache Sokê

testplaatje

De leraar van de leraar
Eric Laschewski is leerling van Alain Peyrache Sokê (stichter van een lijn). Alain is misschien wel de meest bijzondere aikidomeester in Europa. Zijn dojo heet ISTA: International School of Traditional Aikido. Al bijna 50 jaar onderricht hij aikido en inspireert hij zijn leerlingen en hun leerlingen over de hele wereld.

Visie
Als technisch directeur bij de Franse aikidobond ziet Alain dat zaken die weinig tot niets met aikido te maken hebben belangrijk worden gemaakt. Omdat hij zich hierin niet kan vinden maakt Alain de keuze om deze baan op te geven. Aangemoedigd door diverse leraren pakt Alain na een korte pauze begin jaren '90 het onderwijs weer op. Hij richt zich op traditioneel aikido, een vorm van traditioneel Japans onderwijs en structuur waarin het vinden van je eigen weg belangrijk is. Dit komt tot uiting in zijn visie: één dojo, één meester. De aikidoleraar is baas in zijn eigen school, er bestaat geen administratieve autoriteit die hem regels en normen oplegt. Op deze manier is iedere leerling ervan verzekerd dat hij onderwezen wordt en zich kan ontwikkelen in een autonome aikidoschool die trouw blijft aan de traditionele stijl.

Alain zijn aikido is doeltreffend door zijn eenvoudige vorm. Kiezen voor deze weg is misschien niet de gemakkelijkste omdat wij deze vorm niet gewend zijn. Maar de uitzonderlijke rijkdom en diepte biedt iedereen de kans zich te ontwikkelen.

Webdesign/Modified Florijn Terstal