Alain Peyrache Sokê

testplaatje

De leraar van de leraar
Eric Laschewski is leerling van Alain Peyrache Sokê (stichter van een lijn). Alain is misschien wel de meest bijzondere aikidomeester in Europa. Zijn dojo heet ISTA: International School of Traditional Aikido. Al bijna 50 jaar onderricht hij aikido en inspireert hij zijn leerlingen en hun leerlingen over de hele wereld.

Visie
Als technisch directeur bij de Franse aikidobond ziet Alain dat zaken die weinig tot niets met aikido te maken hebben belangrijk worden gemaakt. Omdat hij zich hierin niet kan vinden maakt Alain de keuze om deze baan op te geven. Aangemoedigd door diverse leraren pakt Alain na een korte pauze begin jaren '90 het onderwijs weer op. Hij richt zich op traditioneel aikido, een vorm van traditioneel Japans onderwijs en structuur waarin het vinden van je eigen weg belangrijk is. Dit komt tot uiting in zijn visie: één dojo, één meester. De aikidoleraar is baas in zijn eigen school, er bestaat geen administratieve autoriteit die hem regels en normen oplegt. Op deze manier is iedere leerling ervan verzekerd dat hij onderwezen wordt en zich kan ontwikkelen in een autonome aikidoschool die trouw blijft aan de traditionele stijl.

Alain zijn aikido is doeltreffend door zijn eenvoudige vorm. Kiezen voor deze weg is misschien niet de gemakkelijkste omdat wij deze vorm niet gewend zijn. Maar de uitzonderlijke rijkdom en diepte biedt iedereen de kans zich te ontwikkelen.

Webdesign/Modified Florijn Terstal