Wat is Aikido?

testplaatje

Het Japanse woord aikido betekent letterlijk “de weg van het harmoniseren van energie”. Het is meer dan alleen een simpele vechtsport: je leert op een goede manier omgaan met je energie. Een gevolg daarvan is dat je in moeilijke situaties kunt ontspannen en scherp van geest kunt blijven. Bij aikido gaat het niet om agressie of competitie. De leerling leert om in zijn kracht te staan en die op een goede manier te gebruiken.

Aikido uitoefenen
Wanneer je aikido met iemand beoefent, is dit geen worsteling maar juist een dynamisch geheel. Om als aikidoka een aanval af te wenden, leer je de bewegingen van je tegenstander op te vangen en deze energie om te zetten in een worp of klem. Je leidt de opgevangen energie met een ronde, soepele beweging in een baan om je heen en vervolgens neutraliseer je de aanval.

Waarom is aikido iets voor mij?
Het beoefenen van aikido draait niet om fysieke kracht. Daarom is deze verdedigingskunst zonder gevaar en voor iedereen toegankelijk. Jong of oud, het maakt niet uit op welke leeftijd je begint met aikido. Naast het feit dat het een leuke bezigheid is, heeft aikido nog meer voordelen. Ten eerste leer je natuurlijk om jezelf te verdedigen. Een gevolg hiervan is dat lichaam en geest steeds meer met elkaar in balans komen. Hierdoor zul je je na verloop van tijd makkelijker kunnen ontspannen.

Webdesign/Modified Florijn Terstal